Begijnendijk gaat straatverlichting 's nachts weer aansteken

gemeentehuis

In de gemeente Begijnendijk blijft binnenkort de straatverlichting ook ’s nachts aan.“85% van de ledverlichting is interactief, dit stelt ons in staat om het dimprogramma slimmer te gaan maken waardoor we ‘s nachts kunnen dimmen tot 30%”, zegt burgemeester Bert Ceulemans (SAMEN).

Naar aanleiding van de energiecrisis werd eind 2022 de beslissing genomen om de openbare verlichting te doven tussen 23 en 5 uur.  “Op dat moment moesten alle gemeenten binnen dezelfde clusterzone kiezen voor dezelfde branduren. Afgelopen maanden drongen wij bij Fluvius aan om de branduren af te stemmen op de behoefte van de gemeente.  Tot op heden was het technisch niet mogelijk om als gemeente zelf de branduren te bepalen. Door een technische omschakeling door Fluvius kan elke gemeente voortan kiezen tussen drie nieuwe brandregimes, namelijk de openbare verlichting volledig aan, de openbare verlichting uit tussen 24 en 5 uur of de openbare verlichting interactief dieper dimmen. “

Voortaan interactief dimmen

Begijnendijk kiest nu voor die laatste optie.  “In Begijnendijk is er op dit ogenblik een bovengemiddelde verleddingsgraad van 62%.  De komende maanden worden er  256 armaturen bijgeplaatst waardoor de  verleddingsgraad in Begijnendijk 76% zal bedragen.  85% van de ledverlichting is interactief, dit stelt ons in staat om het dimprogramma slimmer te gaan maken waardoor we ‘s nachts kunnen dimmen tot 30%. Door de interatieve ledverlichting kunnen we ervoor zorgen dat er voldoende licht is op elk moment van de dag en dit aan een lagere kostprijs.””

Concreet wil dit zeggen dat er tijdens de weekdagen, van zondagavond tot vrijdagmorgen, de straatverlichting van 100% vermogen geleidelijk gedimd wordt (vanaf 20 uur) naar 30% (tussen 23 en 4  uur) en dan opnieuw geleidelijk aan richting 100% gaat  tegen de ochtend (vanaf 6 uur).

“Om 6 uur gaan we terug naar 75% om terug aan vollast te draaien om 8 uur. Dit dimprogramma heeft het voordeel dat er nooit absolute duisternis is. Hiermee wordt het onveiligheidsgevoel, dat toch bij enkele mensen leeft, verminderd.  Daarnaast vinden we het ook goed dat er ’s nachts toch een aanzienlijke dimming gebeurt. Voor nachtdieren is dit zeker welkom, maar het voelt ook gewoon juist aan dat je niet de hele nacht het licht voor 100% laat branden”, vult  schepen David Dupont (SAMEN) aan.

De gemeente zal door het nieuwe systeem ruin 55.000 kWh/jaar minder verbruiken en net geen 18 ton CO² minder uitstoten in vergelijking met het brandprogramma waarbij de openbare verlichting de ganse nacht aan 100% brandt.

Op 29 september wordt het stuursignaal vanuit het transformatiestation verlaten en gaat Fluvius voor elke gemeente afzonderlijk het brandregime instellen.  Er wordt verwacht dat Begijnendijk ten laatste op 15 oktober overgeschakeld is.  Tussen deze periode zal de openbare verlichting tijdelijk terug volledig branden

Meer straten krijgen ledverlichting

Goed om weten is dat nog dit najaar de Schavotstraat, Kasteelstraat, Spoorweg, Vennestraat, Busschotstraat, Moorsemsestraat (oost), Jagerstraat ,Reigersdreef, Cor Vissersdreef, Zandstraat, Koekoeksdreef, Merestraat, Grote Heidestraat, Lange Hoevestraat (zuid), Pandhoevestraat en Remerstraat ledverlichting krijgen.

Lees meer over