Begijnendijk doorbreekt cordon sanitaire met Vlaams Belang, burgemeester denkt daar heel anders over

Gemeentehuis Begijnendijk

Volgens N-VA vond er in Begijnendijk een opmerkelijke politieke omwenteling plaats. Sara Van Landegem van de partij liet de pers donderdag weten dat er zich in Begijnendijk-Betekom “een opmerkelijke politieke omwenteling voordeed.” Het cordon sanitaire zou er, volgens haar bericht, verbroken zijn omdat Samen-cd&v er samen wil werken met Vlaams Belang binnen het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst (BCSD-raad). Burgemeester Bert Ceulemans weet niet waar hij het heeft “Ze zijn daar op hun kop gevallen”,reageert hij.

“Voor het eerst in Vlaanderen werkt een nationale partij ook op lokaal niveau samen met Vlaams Belang. Hiermee gaat de kartelpartij lijnrecht in tegen de expliciete richtlijnen van haar eigen moederpartij, die vasthoudt aan het vermijden van elke samenwerking met Vlaams Belang. Deze lokale zet vormt een precedent en zet de deur open voor een intens debat over de houdbaarheid van het cordon sanitaire in Vlaanderen. Met deze gedurfde stap lijkt de lokale afdeling van cd&v afstand te nemen van de traditionele partijkoers en kiest zij voor een pragmatische aanpak die het politieke landschap in Begijnendijk-Betekom fundamenteel kan veranderen. De implicaties van deze samenwerking zullen ongetwijfeld verder reiken dan de gemeentegrenzen”, zo luidt het in het persbericht van Van Landegem. 

Burgemeester hoort het in Keulen donderen

Burgemeester Bert Ceulemans (Samen/cd&v) nuanceert een en ander en weet niet wat hij hoort. “Wij gaan inhoudelijk zeker niet samenwerken met Vlaams Belang, daarvoor liggen onze ideologie en onze visie over politiek te ver uit elkaar. Het gaat om een lijstverbintenis, m.a.w. we hebben een akkoord over de reststemmen bij de verkiezingen om die over te dragen van de ene naar de andere partij., waardoor we een lid extra krijgen voor onze partij en dat telt voor ons.” 

De partij, zo zegt hij, kwam net enkele stemmen tekort om drie mensen in het Bijzonder Comité te laten zetelen en met die lijstverbintenis hebben ze de reststemmen dan verdeeld, waardoor ze wel drie mensen konden laten zetelen. “Onze algemeen directeur heeft een en ander becijferd en wist ons te vertellen dat we zonder deze verbintenis maar twee afgevaardigden zouden hebben. Dat we hierdoor drie mensen kunnen afvaardigen is voor ons belangrijk want we willen echt wel wegen op het sociale beleid. Dat zijn er ook drie van Samen cd&v en niet van Vlaams Belang". Volgens Ceulemans heeft de regeling dan ook niets te maken met het doorbreken van het cordon sanitaire maar alles met te proberen om er meer uit te halen voor de eigen fractie. 

Lokaal voorzitter van N-VA, Erik Hendrickx, ziet het anders.  “Er is wel degelijk een akkoord gemaakt tussen Samen/cd&v en Vlaams Belang en dan verbreek je toch het cordon sanitair, ongeacht de uitleg. Het gaat om een samenwerking, hoe dan ook, misschien probeerden ze dit in alle stilte te doen. Dit werd ook bevestigd door de burgemeester. Bij een  lijstverbintenis wordt er een geschreven overeenkomst aangegaan die je later niet kan relativeren. Trouwens hadden ze die lijstverbintenis niet aangegaan kwamen ze in de normale structuur op 6 december, na de overgave van het burgemeesterschap, in de normale structuur terecht en kregen ze het derde zitje. Toen we met de partij in de meerderheid zaten waren we al niet echt blij, ze trokken toen al alles naar hen en we laten de legislatuur toch wat ontgoocheld achter ons.”

 

    

Lees meer over