Troostplekken in Aarschot

Troostplek Aarschot
Ferm en de Welzijnsraad van Aarschot zorgen voor troostplekken.

Op 7 maart maakt Ferm Wolfsdonk in samenwerking met de Welzijnsraad van de stad de eerste ingetogen troostplek van onze stad bekend. In de maand mei zullen er nog vier extra troostplekken volgen. Dit zijn plaatsen vol troost, hoop en verbondenheid voor al wie tijdens en ook lang na de coronacrisis troost wil geven of vinden. Kenmerkend voor de troostplek zijn de bloemen. Zij staan symbool voor een nieuw begin en energie.

Verbondenheid, troost en vertrouwen in de toekomst
“Corona bracht een schok teweeg, ook in Aarschot. Velen onder ons worstelen met gemis, verlies en afscheid. Het sociale leven werd dan ook stevig ontwricht. Met dit initiatief krijgt onze lokale gemeenschap een plek om troost te vinden”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten.

“De troostplek is een stille plek in het groen dichtbij huis. Een plaats waar iedereen verbondenheid in verlies en verdriet kan voelen, maar tegelijk opnieuw hoop en vertrouwen in de toekomst”, beaamt Nicole Van Emelen, schepen van Welzijn.

Voorzitter van Ferm Wolfsdonk Mieke Verbiest: “Bij de troostplek in Wolfsdonk hebben we bloembollen geplant en een hartje met houten schijven en witte stenen geplaatst. Op deze witte stenen kan iedereen die dit wenst een boodschap van troost of hoop achterlaten. Ook het gedicht doet ons even stilstaan bij het verlies en het gemis. We zijn dan ook blij dat we dit hier kunnen realiseren. Dat is namelijk waar Ferm voor staat: samen meerwaarde geven aan het leven.”

Eerste van vele troostplekken
De eerste troostplek bevindt zich aan de Dopkesboom in de Processieweg in Wolfsdonk. Deze troostplek is een gezamenlijk initiatief van Ferm Wolfsdonk, de Kerkfabriek LangdorpWolfsdonk-Gijmel, Landelijke Gilde Wolfsdonk, de Stedelijke Welzijnsraad van Aarschot en de stad zelf. Bij de troostplek staat een prachtig kunstwerk dat troost en hoop symboliseert. Dit kunstwerk werd vervaardigd door kunstenaar en dorpsgenoot Jan Willems en gratis geschonken aan Ferm Wolfsdonk.

Naar het voorbeeld van Wolfsdonk zullen er verschillende troostplekken gecreëerd worden. ’t Grotteke in Meetshovenbos is zo een prachtige plek waar mensen troost vinden. Samen met de plaatselijke Ferm afdelingen willen de stedelijke Welzijnsraad en de stad Aarschot tegen de maand mei nog 4 extra troostplekken creëren in Gelrode, Rillaar, Aarschot centrum en Gijmel

Lees meer over