Sint-Rochusverlichting was schot in de roos met maar liefst 35.000 bezoekers

De burgemeester gaf het startschot voor de Sint-Rochus verlichting met een kanonschot

De jongste editie van de Sint-Rochusverlichting in Aarschot was een schot in de roos. Volgens de Facebookpagina van burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) kwamen er zo’n 35.000 bezoekers op af. Heel wat inwoners en politici deden mee en brandden een kaars ter ere van Sint-Rochus die de stad in de 17de eeuw hielp om de zware pestepidemie op te lossen. Zelfs oud raadslid Pieter Van Kerckhoven, die tegenwoordig in Parijs woont, deed me en brandde kaarsjes in de lichtstad. Het event werd op gang getrokken met een kanonschot, aangestoken door burgemeester Rutten. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

"Rochus is een speciaal geval. Hij werd – en wordt soms nog - aanbeden als een heilige, zonder ooit officieel heilig te zijn verklaard. Hij is dus een heilige die geen heilige is. Toch noemen we hem Sint en eren we hem op 16 augustus”, vertelt Rutten op haar sociale media.

Volgens de legende werd Rochus op het einde van de 13de eeuw geboren in Montpellier in Zuid-Frankrijk. Zijn ouders konden geen kinderen krijgen maar, dankzij de tussenkomst van de Maagd Maria, werd er dan toch een zoon geboren. “ Op zijn borst stond een teken van God: een moedervlek in de vorm van een rood kruis. Toen zijn ouders stierven, trad hij toe tot de bedelorde van de Heilige Franciscus van Assisi. Hij verdeelde al zijn wereldse goederen onder de armen en trok op bedevaart naar Rome. Onderweg sloeg het noodlot toe. De pest teisterde de dorpen en steden die op zijn weg lagen. Rochus verzorgde zieken en genas pestlijders van deze smerige ziekte. Eerst werd hij zelf gespaard, maar tijdens zijn verblijf in Piacenza geraakte Rochus toch besmet met de pest. Hij werd de stad uitgedreven en trok zich terug in de bossen. Hij leefde in een zelfgemaakte hut van takken en bladeren. Op de plaats waar hij verbleef, ontsprong een waterbron. Elke dag daalde een engel neer bij de bron om hem te verzorgen. Eten kreeg hij van een kleine hond die op bezoek kwam. De hond had een stukje brood bij en hij likte ook de pestbuilen op het been van Rochus. Als bij wonder genas Rochus van de pest.”

Lees verder onder de foto. 

Pieter
Ook oud raadslid Pieter Van Kerckhoven brandde kaarsjes in Parijs waar hij tegenwoordig woont. Foto: Pieter Van Kerckhoven

Sint-Rochus redde Aarschot van de pest

Toen Aarschot, in de 17de eeuw, getroffen werd door en zware pestepidemie, eerder kregen  de inwoners ook al met de ziekte te maken in de 15de en 16de eeuw, besliste de bevolking om de huizen in het stadscentrum – aan de Sint-Rochustoren, maar ook in de Neerstraat (nu Theo De Beckerstraat)- met kaarsjes te verlichten op voorwaarde dat de stad verder gespaard zou blijven van de Zwarte Dood. “Op 15 augustus 1666, op de dag van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de avond voor de kerkelijke feestdag van Sint-Rochus, werd de hele stad met kaarslicht verlicht. De kaarsjes deden hun werk, want enkele maanden later, op 20 februari 1667, trok een plechtige processie door de stad om Rochus te bedanken voor de redding. Het houten beeld van Sint-Rochus, beschilderd met olieverf, dat reeds dateert uit het begin van de 16de eeuw, wordt bewaard en aanbeden in de OLV-Kerk van Aarschot”, weet de burgemeester.

Lees verder onder de foto. 

Roland
Ook Vooruit bestuurslid Ronan De Bruyn deed mee en brandde kaarsjes.

Nieuw leven geblazen in gebeuren in de 19de eeuw

In 1837 werd het Genootschap ter ere van Sint-Rochus opgericht. Ze bracht nieuw leven in de Sint-Rochusverlichting en breidde de verlichting uit tot het gehele stadscentrum. In 1906 schrijft een medewerker van de Aarschotse krant De Klok over de Sint-Rochusverlichting: “Ik geniet van den blijden aanblik welke onze stad biedt, wanneer overal tot in de achterbuurten en de straatjes zonder einde, honderden en duizenden keersen en lichtspotjes staan te flikkeren en te laaien op alle vensterdorpels, wanneer geheel Aarschot, jong en oud, arm en rijk, in dichte groepen de straten vult en al keuvelend en bewonderend geniet van de verlichting, op eenen kalmen zomeravond ’.

Lees verder onder de foto. 

Sint Rochus
Ook raadslid Dries Van Horebeek (CD&V) deed mee en stuurde ons deze foto.
Sint-Rochus
Ook N-VA raadslid Annick Geyskens had kaarsen voor de deur staan.

Wereldoorlogen en corona zorgde voor bumper, editie 2022 was schot in de roos

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef de stad om veiligheidsredenen donker, maar vanaf 1918, tijdens de uitbraak van de Spaanse Griep, vroeg Aarschot opnieuw verlossing aan Rochus door kaarsen te branden op de vooravond van zijn naamfeest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de lichtekes opnieuw verboden. Er was een avondklok van kracht en de huizen moesten tussen zonsondergang en zonsondergang steeds verduisterd blijven . Het duurde nadien tot in de jaren ’70 van de twintigste eeuw voor de traditie zijn grandeur hervond.

De editie van 2020 was door de Corona-epidemie erg bijzonder. “De editie van 2020 was een sobere, ingetogen editie met kaarsjes maar zonder publiek. Ook in 2021 was corona nog spelbreker. De angst om niet met veel mensen dicht bij elkaar te komen, leefde nog sterk. Ook het slechte weer en de wind staken stokken in de wielen.”

De editie 2022 was dan weer een schot in de roos, met zo’n 35.000 bezoeker en heel veel lichtekes. 

Pieter
Oud raadslid Pieter Van Kerckhoven brandt ook kaarsjes voor Sint-Rochus, weliswaar in Parijs.
Sint-Rochus
Kaarsjes voor Sint-Rochus
Sint-Rochus
Foto: Ronan De Bruyn.
Sint-Rochus
Foto: Ronan De Bruyn.

Lees meer over