Sint-Rochus werd in Aarschot alweer uitbundig gevierd, Guillaume maakte er zelfs een maquette van de kerk voor

st rochus

De viering van Sint-Rochus met de befaamde 'lichtekes' in Aarschot blijft de mensen boeien, overal in de stad worden dan kaarsjes aangestoken. Ook de editie van dit jaar bracht een massa volk op de been, burgemeester Gwendolyn Rutten gaf het startschot met een kanon op de Grote Markt en modelbouwer Guillaume Alaerts (57) uit Aarschot maakte zelfs een  maquette van de O.L.V. Kerk.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Rochus van Montpellier was de enige zoon van Joannes en Libera en hij gaf zijn geërfd vermogen aan de armen en vertrok in 1317 te voet naar Rome. Onderweg verpleegde hij zieken, bij voorkeur pestlijders, en verwierf hij al snel naam, hij zou sommigen genezen hebben door een kruisteken over hen te maken. Toen hij stierf, verscheen er, volgens het verhaal, een engel in glanzend licht die verkondigde dat allen die Rochus aanriepen tegen de pest, genezen zouden worden. In Aarschot zou hij de stad meermaals van de Zwarte Dood hebben bevrijd. Uit dankbaarheid werd aanvankelijk het staduis met kaarsjes verlicht, later werd het een traditie om overal in de stad lichtekes aan te steken.

De uitblinkende plaats was net zoals de vorige jaren de OLV-kerk, waar priester Rudy Borremans iedereen persoonlijk welkom heette aan de ingang van zijn kerk. Ook het stadspark met de werken van Guillaume Alaerts, waaronder de nieuwe maquette van de kerk, kon op massale belangstelling en verwondering rekenen.

“Creatief ben ik wel, ik schilderde eerder al panelen en ik houd me al heel lang bezig met modelbouw. Ik heb, als het ware, een miniatuur België bij mij thuis staan. Als achtergrond heb ik alleen maar  houtbehandeling geleerd op school. Mijn loopbaan is ook helemaal niet in die richting, ik werkte, onder andere, in een bakkerij en nu werk ik al vijftien jaar voor DAF Trucks”, vertelt Guillaume, die in Aarschot geboren werd maar aanvankelijk niet in het centrum woonde.

“Speciaal voor de lichtekes ben ik verhuisd. We begonnen er als eerste mee in onze straat. Ik vergelijk Sint-Rochus eigenlijk een beetje met Pater Damiaan, die ging er net als Sint Rochus onderdoor door zieken te helpen. Er zijn momenten waarop ik mij tot hem richt en met hem praat.”

Lees verder onder de foto.

st rochus
Het feestje werd op gang geschoten met een kanonschot op de Grote Markt

Al van oudjaar mee bezig

Dat hij nu een maquette maakte van de O.L.V. kerk is niet toevallig. “Het is één van de mooiste gebouwen in Vlaanderen en we mogen daar best trots op zijn. .De maquette is 3 meter hoog en 3 meter lang. Langs de zijkanten plaatste ik kaarsjes en in het gebouw werkte ik met LEDS. Het kostte best wat werk om dit te realiseren, ik ben aan het project begonnen rond oudjaar en heb er elk vrij moment aan besteed. Her is nog niet helemaal af want de glasramen moeten nog verwerkt worden, de dakkappellen gemaakt en er zijn ook twee deuren nog niet helemaal af. Als kers op de taart wil ik het Gotische gewelf maken, maar dat zal ik dus nog moeten afwerken”, lacht Guillaume. als besluit.

We willen u alvast graag een impressie geven van deze editie in beeld, met dank ook aan lezers Koen Meuris, David Janssens, Gert De KEyser,Godfried De Groe, Greet en Fabian Vertessen, net als aan journalist Dirk Van de Gaer en Guillaume Alaerts die ons hun foto’s bezorgden.

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Van de Gaer/Dirk Desmet

Lees meer over