Roots In Het Park organisator Kurt De Bont hoort de versoepeling van de regering met gemengde gevoelen aan

Kurt De Bont.
Organisator van Roots In Het Park in Aarschot Kurt De Bont hoorde de nieuwe coronamaatregelen van de overheid met gemengde gevoelens aan. Het feit dat de cultuursector weer beperkt open mag, vindt hij een goede zaak maar tegelijk heeft hij nog vele vragen.

Kurt is professioneel aan de slag als tour- en concertmanager en organiseert voor heel wat bands Europese tournees en komt elk jaar met het Roots In Het Park festival in Aarschot. “Vanaf 8 mei mogen outdoor events weer met 50 man publiek maar of we ook drank mogen serveren is niet duidelijk. Vanaf 1 juni kunnen we 200 mensen verwelkomen maar of dit volstaat om uit de kosten te geraken voor een gratis festival is nog maar de vraag, ik vrees van niet. Op 11 mei is er nieuw overleg, hopelijk komen er dan nog meer versoepelingen zodat het festival kan doorgaan. Het is bijzonder moeilijk om je te organiseren wanneer er geen perspectief geboden wordt op lange termijn, ik hoor van collega’s dat zij hetzelfde ervaren.”

Hopelijk naar 800 bezoekers

Voorlopig heeft de organisator weinig of geen boekingen staan in zijn agenda. “Ik hoor in de wandelgangen dat er sprake is van 800 mensen in de zomer, dat zou al niet slecht zijn. Momenteel heb ik weinig of niets in mijn agenda staan. De beslissingen in ons land is één ding, maar veel groepen die ik boek willen een Europees tournee en in elk land zijn de maatregelen anders, dat maakt het vreselijk moeilijk om iets te organiseren.”

Hoe dan ook ziet De Bont geen graten in afspraken maken met bands of leveranciers die een voorschot eisen. “Dat is te risicovol, ik maak nu voorwaardelijke afspraken waarbij iedereen deelt in het risico. Ik heb een Engelse band, waarmee ik echt goede contacten heb, al laten weten wat de situatie nu is, zij hopen dat ze deze zomer kunnen toeren, net als ik. Vraag is onder welke condities want praktisch weten we weinig.”

Live streams zijn nodig en mogen geen excuus zijn voor geen premies uit te betalen

De Bont stuurde recent een open brief de wereld in waarin hij het feit hekelde dat organisatoren van concertstreams hun premies dreigen te verliezen. “Het protest belandde zelfs in het Vlaamse Parlement maar blijkbaar zijn de regels wat ze zijn en kan er niets aan veranderen. Dankzij een aantal politici komt het nu voor op het federaal parlement maar dat zijn vijgen na Pasen want tegen dan is het al lang 8 mei en gaat de regeling in. Ik kan alleen maar hopen dat dit dan niet met terugwerkende kracht wordt uitgevoerd want dan gaan veel collega’s nog meer zwarte sneeuw zien.”

Hoe dan ook vreest de concertorganisator dat de coronamaatregelen zich gaan reflecteren in hogere toegangsprijzen. “Je ziet dat nu al. Tickets kosten nu al tussen de 10 en 25% meer.”

Over de laatste ontwikkelingen inzake het Roots In Het Park festival kan je terecht op de website van Kurts bureau Rootstown.

Vanaf volgende week start de organisator met de verkoop van steunkaarten om de feitelijke vereniging, dus niet het bedrijf, een boost te geven zodat die kan blijven bestaan na de coronacrisis. 

Lees meer over