Reclamemaker schrijft tweede boek: "Ik schrijf organisch maar zo leef ik ook"

Dirk Debeys

Auteur en reclamemaker Dirk Debeys (58) uit Leuven maar al lang in Aarschot wonend, komt met zijn tweede boek. Rijngoud is het vervolg op zijn eerste boek Sneeuwrood. ”Schrijven is voor mij pure ontspanning, dit doe ik wellicht ook nog na mijn pensioen.”

Eind vorig jaar bracht Debeys zijn eerste boek uit, toen vertelde hij al dat het naar meer smaakte en, kijk, daar is de opvolger. “Eén van de verhaallijnen in het eerste boek had geen einde en daarop heb ik nu verder geborduurd. Jonas Keller is op zoek naar de moordenaar(s) op zijn gezinsleden. In Sneeuwrood bracht die zoektocht hem naar Zwitserland, nu verzeilt hij in Koblenz en de apotheose speelt zich af in Kroatie. Niet dat ik op anderen neerkijk hoor maar veel schrijvers vertellen verhalen die zich onder de toren afspelen, ik vraag mij dan af hoeveel moorden er kunnen gepleegd worden in één van onze steden of dorpen. Ik vind het verfrissender om mee te reizen en het verhaal elders te lokaliseren.”

Schrijven is een hobby en werkt ontspannend

Schrijven is voor Dirk eigenlijk een hobby want beroepsmatig werkt hij voor het reclamebureau Mortierbrigade. “Het eerste boek ging dan ook over werknemers van een reclamebureau die op skitrip gingen naar Zwitserland waar van alles gebeurde, onder andere een zakenman die er dood werd aangetroffen. Werken voor het reclamebureau is natuurlijk iets heel anders dan boeken schrijven, ik ben er financieel verantwoordelijke en dat kan je dus moeilijk artistiek noemen. Het lukt me echter aardig om die knop om te draaien en het is meteen ook een manier om de stress te ontvluchten. Ik schrijf ook filmisch, dat wil zeggen dat er in zich in mijn hoofd een film afspeelt en die pen ik neer. Eigenlijk ben ik een beetje zoals Jeckyll en Hyde, alsof er twee mensen in mijn lichaam huizen (lacht).”

Aangezien hij een meer dan gevulde job heeft, schrijft Dirk vooral in het weekend, iets wat hij dan weer moet combineren met het gezinsleven. “Het lukt ons aardig om daar een evenwicht in te vinden. Schrijven doe je wel alleen, ik schrijf organisch, dat wil zeggen dat ik geen complexe schema’s gebruik. Ik heb wel een algemeen beeld van het verhaal maar onderweg kan dat nog veranderen. Ik heb dat wel meer want wanneer ik bijvoorbeeld van plan ben om naar Rome te reizen kan dat onderweg nog veranderen en eindig ik misschien wel in Barcelona. Toen mijn kinderen kleiner waren heb ik ook nooit voor hen voorgelezen uit een boek, ik verzon liever ter plekke verhalen. “

Ook na pensioen nog schrijven 

Aan stoppen met werken, denkt de auteur voorlopig nog niet. “Ik doe mijn werk heel graag en tot mijn pensioen zou ik graag in de reclamewereld blijven. Dat neemt niet weg dat er beslist nog een vervolg komt op dit boek, ik heb al een aantal verhaallijnen in mijn hoofd. Ook na mijn pensioen blijf ik dit wellicht wel doen.”

Het nieuwe boek van Dirk vind je in de betere boekenwinkels en ook online, onder andere op https://www.pelckmansuitgevers.be/rijngoud.html#gref. Je betaalt er 22 euro voor.

 

Dirk Debeys

Lees meer over