Oud raadslid haalt portret De Sheriff naar Parijs: "Ik zou hem graag op wereldreis sturen"

Fotograaf André (links) en voormalig raadslid Pieter, samen met de foto's van De Sheriff

Drie kunstportretten van De Sheriff of  Frans Léonard Bellens (1945-2009), destijds een gekend figuur in het Aarschotse, hangen voortaan ook in het Parijse Hôtel de Roubaix, waar voormalig raadslid Pieter Van Kerckhoven (52) samenwoont met zijn man Christophe Coineau (41). De foto’s werden destijds gemaakt door fotograaf André Matthijssens (72) waarmee Van Kerckhoven al meerdere culturele events organiseerde. 

Vorig jaar stelde Pieter al verschillende foto’s van Matthijssens tentoon in het hotel in de lichtstad, die hangen er trouwens nog. “André is een topfotograaf en het wordt tijd dat hij internationale erkenning krijgt. Vorig jaar kwam hij met een wagen vol foto’s over Parijs naar het hotel afgezakt, die auto zat zo vol dat er geen plek meer was om nog andere foto’s mee te brengen, zoals die van De Sheriff. Sowieso had dat toen niet gekund want de foto’s hingen toen nog in een café in de Bonewijk.”

Nu kon het dus wel en daarom reisde Pieter zelf naar Aarschot om de portretten er te gaan ophalen. “Ze hangen intussen tussen andere foto’s van André in het hotel, dat zijn werk nu bij ons hangt, is een beetje surrealistisch. Iedereen kende De Sheriff destijds. Hij liep rond met een niet geladen revolver en bood mensen aan om hun wagen of iets anders te bewaken. In ruil kreeg hij dan iets toegestopt”, weet Van Kerkchoven.

Lees verder onder de foto.

De Sheriff
De foto's hangen intussen in het hotel van Pieters echtgenoot in Parijs. Foto: Pieter Van Kerckhoven

Per toeval

Die foto’s ontstonden eigenlijk eerder per toeval want de Sheriff hield niet zo van poseren. “Ik had destijds een fotozaak in het centrum en op een dag regende het. Ik bood hem aan om even te komen schuilen en toen mocht ik enkele foto’s van hem maken. Hij kwam nadien nog enkele keren terug en, in ruil voor een chocoladereep of een tros bananen want geld wilde hij niet, mocht ik hem fotograferen. Je moest wel snel zijn want lang wilde hij niet poseren (lacht). Het was een hele fijne en lieve man en dankzij Pieter hingen die foto’s al een poosje bij een juwelier en een koffieshop in het Aarschotse, zo waakte De Sheriff opnieuw over zijn stad. Dat ze nu ook in Parijs hangen, is heel fijn”, vertelt de fotograaf.

De Sheriff op wereldreis

Bedoeling is niet dat ze daar voor eeuwig aan de muur blijven hangen want Pieter heeft er grootsere plannen mee. “Het zou fijn zijn mochten de portretten van De Sheriff een toer van de wereld kunnen maken en telkens ergens anders komen te hangen voor een tijdje, een beetje zoals de kabouter in de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain, die maakte ook een wereldreis.”

Lees meer over