Onument herdenkt coronaslachtoffers

onument

Zaterdag 3 december huldigde de stad Aarchot het onument in, zeg maar een herdenkingsmonument op de site van de Orleanstoren dat stilstaat bij de coronaslachtoffers maar ook bij andere verlieservaringen. “Het symboliseert de cirkel van het leven die door de coronacrisis werd onderbroken.”

Landschapsarchitect Bas Smets ontwierp een reeks onumenten op zeven locaties in Vlaanderen, waaronder dus ook in Aarschot. “Meer dan een gedenksteen is een onument een ontmoetingsplaats waar bezoekers de slachtoffers van het coronavirus kunnen herdenken. Maar het kan ook een herdenkingsplek zijn voor alle vormen van verlies”, luidt het.

Lees verder onder de foto. 

onument
Roestbruine kleur verwijst naar de lokale ijzerstandsteen

Plek voor gepaste kleine evenementen 

Het onument is eerder sober en de roestbruine kleur verwijst naar de lokale ijzerstandsteen die erin werd verwerkt.

 “Deze rouwplek kan vele inwoners helpen die een dierbare verloren hebben door corona of een ander verlies te verwerken kregen/krijgen. Verlies kan mensen verbinden. Net door die verbinding ontstaat veerkracht en hoop”, zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld).

 “Naast een plek van bezinning en verstilling kunnen er ook kleinere evenementen plaatsvinden die in het kader passen. Zo wordt het onument niet alleen een plaats van rouw, maar evengoed een plek van hoop, verbinding en inspiratie.”

Lees verder onder de foto. 

Onument
Foto: Stad Aarschot

Hageland verbinden met Aarschot

De aanleg van het onument is meteen ook een stap in de realisatie van het project De Torens.  

“Met dit stadsvernieuwingsproject realiseren we niet alleen een nieuwe stadswijk, maar verbinden we ook de binnenstad met het achterliggende Hagelandse landschap. Zo krijgt de hele omgeving van de Orleanstoren een nieuw elan.”