Meeste bewoners keren blij terug naar woonzorgcentrum, al hebben ze gemengde gevoelens

Sint-Rochus

Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten is blij nu de eerste bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Rochus mogen terugkeren naar hun kamer. Op vrijdag 22 juli brak er brand uit op het tweede verdiep waardoor het centrum volledig ontruimd werd en de bewoners enkele weken elders moesten worden ondergebracht.

“We hebben maandag 8 augustus  de eerste bewoners terug mogen verwelkomen. Sommigen kwamen terug met een ambulance, anderen met busjes. De meeste mensen zijn blij dat ze terug mogen naar hun kamer, naar hun spulletjes. Toch zijn er wel wat gemengde gevoelens, sommigen hebben ook schrik want het was voor hen best een dramatische gebeurtenis.”

Nieuwe adjunct directeur

Intussen is het parket nog bezig met het onderzoek, volgens de eerste vaststellingen zou de brand aangestoken zijn. “Daar kan ik voorlopig weinig over zeggen. We hebben intussen wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn er binnen- en buitencamera’s, alle sloten zijn vervangen en ook alle toegangen buiten de hoofdingang zijn afgesloten. De politie zal zorgen voor verhoogde controles en er zal ook extra personeel aanwezig zijn ’s nachts. Er komt ook nog een debriefing waarop we ons zullen focussen op mogelijke verbeterpunten. Ondertussen is er ook een adjunct directeur aangesteld (n.v.d.r. de samenwerking met de vorige directeur Ivo Deckers werd stopgezet even voor de brand), met name Sabine Schoolmeesters.”

Dinsdag en woensdag komen er nog meer bewoners terug naar het centrum, die van het tweede verdiep zullen nog even geduld moeten hebben. “Hun kamers zijn te fel beschadigd en bovendien is de luchtkwaliteit er nog altijd niet optimaal.”