Kunstenares uit Aarschot is vreemde eend op World Economic Forum in Davos, vraag is waarom en wat ze er gaat doen

Nicky
Foto: Myra Olislaegers

Beeldend kunstenares Nicky Myny uit Aarschot mag het woord nemen op het World Economic Forum dat dit weekend start in het Zwitserse Davos. Met andere sprekers als Al Gore is ze beslist de vreemde eend in de bijt. De kunstenares gaat er zo'n 150 personaliteiten begeleiden die actief betrokken worden bij de co-creatie van een kunstproces op 5 canvassen. 

Het forum is zowat de hoogmis van presentaties, debatten, workshops en seminaries waar staatshoofden, toppolitici, CEO’s, intellectuelen en journalisten elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen voor het oplossen van maatschappelijke wereldproblemen.

Dat kunst voor het eerst een platform krijgt in Davos is een primeur. Voor de conceptlaunch van Unlocking Eve, zo heet haar project, op zondagavond 22 mei zijn zowat 150 personaliteiten ingeschreven. "Zij worden allen actief betrokken in de co-creatie van een kunstproces op 5 canvassen waarop zij uitgenodigd worden hun creativiteit bot te vieren en flink uit hun comfortzone te treden", luidt het.

“Dit thema is atypisch voor Davos, maar het pleit voor de organisatoren”, zegt Nicky. “Wereldleiders en captains of industry profileren zich vaak als rationele wezens, terwijl zij mensen van vlees en bloed zijn die wel degelijk creatief, empathisch en flexibel kunnen zijn. Wij gaan hen hiervan bewust maken in een interactieve proceskunst-sessie waarbij ze hun creatieve kant ontdekken. Bedoeling is dat ze methodes ervaren en inzichten vergaren om in verbinding te komen met andere mensen en andere ideeën. Die mindset en dat bewustzijnsproces kunnen ze vervolgens gebruiken in hun besluitvorming en beleidsopties rond de hervorming van de gezondheidszorg waar de stem van vrouwen en hun gelijkwaardigheid nog meer moet doordringen. Sommige landen hinken immers nog steeds achter op het vlak van gezondheidszorg, wellbeing en gendergelijkheid.”

Lees verder onder de foto.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Nicky Myny
De kunstenares zorgt voor een primeur. Foto: Myra Olislaegers

Niet aan proefstuk toe

De kunstenares is niet aan haar proefstuk toe. In haar eigen artistiek belevingscentrum Artkom organiseert ze al jaren verbindende sessies voor iedereen die zich wil openstellen voor zogenaamde proceskunst.

“Ik ben ervan overtuigd dat kunst de kracht geeft om de wereld te helen, als die wereld toestaat dat de vrouw er een stem in krijgt. Ik geloof ook dat kunst de kracht heeft om je geest te openen, bijvoorbeeld om open te staan voor de mogelijkheid om 50% vrouwen een besluitvormende functie te geven in de gezondheidszorg.”

Nicky Myny
Kunst geeft de kracht om de wereld te helen. Foto: Myra Olislaegers