Intercommunale Ecowerf voert vanaf 2025 afvalbeleid in Aarschot uit

containerpark

Naast de 27 andere lokale besturen in Oost-Brabant gaat nu ook Aarschot in zee met de intercommunale Ecowerf die vanaf 2025 het afvalbeleid van de stad zal voeren. Aarschot is al sinds september 2021 vennoot van Ecowerf.

“EcoWerf zal Aarschot dezelfde dienstverlening bieden maar dan met een aantal bijkomende voordelen voor de stad en haar inwoners”, zegt Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf. “Door het afvalbeleid over te dragen aan een afvalintercommunale kan Aarschot genieten van schaalvoordelen en de expertise die EcoWerf in huis heeft om vernieuwende oplossingen te zoeken, gaande van het voorkomen van afval tot de veilige en zo milieu- en klimaatgunstige verwerking van het ingezamelde afval.”

Meer parken ter beschikking en ruimere openingsuren voor Aarschots recyclagepark 

Door de samenwerking kunnen inwoners vanaf 2025 terecht op de veertien recyclageparken van de intercommunale die werken volgens het DifTar syteem, dat wil zeggen dat je betaalt per gewicht binnengebracht afval. De dichtstbijzijnde parken vinden de inwoenrs in Begijnendijk, Tremelo en Scherpenheuvel-Zichem.

“Door de overname van het stedelijk recyclagepark zal het recyclagepark van Aarschot ook ruimere openingsuren krijgen. Daarnaast zal EcoWerf onder meer zorgen voor een uitgebreide afvalkalender, een halfjaarlijks infomagazine en acties die afval en zwerfvuil voorkomen.”

Zelfde prijzen 

Aan de inzameling en de tarieven van het huishoudelijk afval aan huis wijzigt er niets. Ook de tarieven en de afvalsoorten die je kan aanbieden op het stedelijk recyclagepark blijven dezelfde. EcoWerf zal vanaf 2025 instaan voor de lediging van de straatvuilnisbakjes en het beheer en de lediging van de brengpunten en de glasbollen.

In september 2021 werkte de stad Aarschot al samen met EcoWerf een oplossing uit voor het sterk toegenomen bezoekersaantal op het stedelijk recyclagepark en werd het park in Messelbroek (Scherpenheuvel-Zichem) al opengesteld voor Aarschottenaren.

“Als vennoot in EcoWerf zal de stad Aarschot een rol blijven spelen in de dienstverlening en kunnen we beleidsmatig ingrijpen. De overdracht van het afvalbeheer maakt dat we met de nodige expertise kunnen inzetten op een duurzamer stedelijk afvalbeleid. De kwaliteit van de dienstverlening staat hier voorop”, besluit burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld).

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over