Hilde uit Langdorp mocht op audiëntie bij de koning: "Ik was helemaal van de kaart"

Credit: © Koninklijk Paleis, België/Palais Royal, Belgique/Königlicher Palast, Belgien/Royal Palace, Belgium en Hilde Verbinnen

Oprichtster van ‘t Hof in Langdorp, Hilde Verbinnen (56), werd samen met andere ‘helden’ door het hof uitgenodigd op het Nationale Defilé en mocht op 15 september ook op collectieve audiëntie bij koning Filip. “Toen ik werd uitgekozen, was ik helemaal van de kaart.”

Na de dood van haar ouders werd Hilde mantelzorger voor haar zus (51). Ze is ook de drijvende kracht achter ’t Hof, een bakkerij en herberg in Langdorp, deelgemeente van Aarschot, waar mensen met een beperking aan de slag kunnen.

Hilde werd genomineerd tijdens de actie van burgerinitiatief Be Heroes, die alledaagse helden in de kijker wil zetten, door stafmedewerker van Mantelzorgnetwerk Hilde Weckhuysen.

Uit de 400 inzendingen kregen er 50 een uitnodiging om het Nationale Defilé bij te wonen, 10 van hen mochten ook op collectieve audiëntie bij koning Filip.

“Toen ze me hierover belden in juni was ik wel zeer verbaasd, want ik vind dat er andere mantelzorgers zijn die het veel zwaarder hebben dan ikzelf en het meer verdienen. Toch was het een hele eer om op het defilé aanwezig te mogen zijn. Toen ik daarna, samen met 10  anderen, ook nog werd uitgekozen om koning Filip te ontmoeten, was ik zeer verrast.”

Lees verder onder de foto. 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Paleis
Credit: © Koninklijk Paleis, België/Palais Royal, Belgique/Königlicher Palast, Belgien/Royal Palace, Belgium

Bedankkaartje van de koning

Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden namen een kwartier per tafel om naar ieders verhaal te luisteren. “Het was een fijn gesprek. Ik kreeg er de kans om ons concept uit te leggen. Onze medewerkers werken zowel in de bakkerij als in de herberg. Ze hadden een appelcake en een kaart gemaakt die we konden afgeven aan de medewerkers van het paleis. Vorige week kregen we zelfs een bedankkaartje van de koning. Dat doet ons echt heel veel plezier.”

De herberg was oorspronkelijk van Hildes overgrootmoeder die er ook een winkeltje uitbaatte. “Daarna werd het overgenomen door mijn grootmoeder, na het overlijden van haar man sloot ze de herberg. Omdat er in Langdorp geen bakker noch voedingswinkel of café meer was, besloot ik de zaak nieuw leven in te blazen en terug te keren naar de basis. Ik genoot een opleiding als  orthopedagoge en in Vlaanderen  bestonden er nog niet zo veel werkplaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking. In Nederland waren er al wel meerdere initiatieven en ik ben daar dan op werkbezoek geweest om te kijken hoe ze het daar aanpakten en hoe ik dit ook in Vlaanderen kon opzetten.”

’t Hof werkt  samen met vzw Apojo, een organisatie  voor mensen met een beperking. “Op weekbasis werken hier 25 mensen, ieder met zijn eigen talent. We willen hier een betekenisvolle werkplek creëren. ‘t Hof is vooral geworden wat het vandaag is door iedereen die zich de laatste 11 jaar hier zo sterk heeft ingezet.”

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Desmet 

't Hof
Betekenisvolle werkplek creëren. Foto: Hilde Verbinnen

Lees meer over