Grenadier Guards vieren 80 jaar bevrijding van Aarschot
Op vrijdag 13 september verwelkomt Aarschot opnieuw de Grenadier Guards om de bevrijding van de stad op 5 september 1944 te herdenken.
De komst van deze legendarische eenheid markeert een bijzonder moment in de geschiedenis van de stad, die na de Eerste Wereldoorlog al bekendstond als de ‘martelarenstad’ door de zware verliezen en gruweldaden die haar troffen. De Tweede Wereldoorlog bracht in 1940 opnieuw zware strijd en talloze burgerslachtoffers met zich mee, maar op 5 september 1944 kwam de bevrijding: de eerste Engelse tanks rolden Aarschot binnen. De eerste troepen die Aarschot bevrijdden, waren de mannen van de 'No 4 Company' en het 'No 1 Squadron' van de Grenadier Guards. De inwoners juichten hen toe, terwijl muzikanten de stad dagenlang met vreugdevolle muziek vulden. Uit deze spontane feestvreugde groeide later de Koninklijke Harmonie van Oud-strijders Aarschot (K.H.O.A.). Als eerbetoon aan de Grenadier Guards werd een standbeeld opgericht, dat nog steeds in de Demervallei te bewonderen is.
Nu, 80 jaar na de bevrijding, keren de Grenadier Guards terug naar Aarschot om deze historische gebeurtenis te herdenken. Samen met de Koninklijke Harmonie van Oud-strijders Aarschot brengen zij hulde aan het monument dat de band tussen de Guards en de stad symboliseert.
Het programma op 13 september begint om 10.00 uur met een vertrek aan het Capucienenklooster richting het monument van de Grenadier Guards. Om 10.10 uur start de plechtigheid met een toespraak van burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Sir James Gatehouse. Er wordt hulde gebracht aan het monument met een bloemenhulde en muzikale eerbetonen, waaronder The Last Post en de volksliederen van Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk en België. Om 10.30 uur arriveren de Grenadier Guards op de Grote Markt, waar ze worden onthaald met een muzikaal intermezzo. Deze bijzondere gebeurtenis herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om de offers en de moed van onze bevrijders te blijven eren en herdenken.
De terugkeer van de Grenadier Guards naar Aarschot is niet alleen een moment van herinnering, maar ook van dankbaarheid en respect voor degenen die ons vrijheid hebben gebracht. Het is een gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis en de banden die door de jaren heen zijn gesmeed.