Duracellbaterijen verdwenen van rotonde maar eentje krijgt nieuw leven in kunstwerk en zomerverblijf voor vleermuizen

Bat Tery

Op woensdag 4 oktober werd in het Meetshovenbos, op de Ter Heidelaan in Aarschot, de BAT-tery, het nieuwste kunstwerk van Aarschottenaar Wilfried De Cock, ingehuldigd. Hij maakte van één van de Duracellbatterijen, die vroeger op de rotonde van de R25 stonden in Betekom, een kunstwerk dat meteen ook fungeert als zomerhotel voor vleermuizen.

Er was destijds veel te doen over het feit dat de grote Duracellbatterijen op de rotonde verdwenen maar kijk, eentje krijgt nu een nieuw leven. Het werk kwam er door een samenwerking van het Agentschap voor Natuur en Bos, De Cock en andere partners.

“Een stevige krachtige vrouw zit bovenop de batterij en draagt zorg voor haar nakomelingen in dit zomerverblijf voor vleermuizen. Ze is opgebouwd uit vele vleermuizen”, vertelt de Cock.

Voor de stad is het kunstwerk ook een middel om de aandacht te vestigen op de beschermde diersoort, zo luidt het op hun Facebookpagina. “We koppelen het aangename aan het nuttige: wij hebben er een prachtig kunstwerk bij en de vleermuizen vinden er hun onderkomen. Dat kunnen ze gebruiken, want de vleermuizenpopulatie gaat er jammer genoeg op achteruit.”

Even verder, op het grondgebied van Betekom, vind je ook de BAT-cave, een soort bunker die als winterverblijfplaats zal dienen voor de vleermuizen.

bat-tery
Even verder werd een bunker gemaakt als winterverblijfplaats
batterij
Een stevige krachtige vrouw zit bovenop de batterij en draagt zorg voor haar nakomelingen
bat-tery
battery
Kunstenaar Wilfried de Cock maakte van de batterij een kunstwerk en zomerverblijf voor vleermuizen