Buurt kreunt onder overlast: "Sommigen doen hier niet alleen pipi"

Proest buurtbewoners

De buurtbewoners van de ruime omgeving van de Gasthuisstraat en Bekafstraat in Aarschot zijn de toenemende overlast beu. Daarom richten ze nu een collectief op om het stadsbestuur aan te manen om in te grijpen. "Het gaat hier van kwaad naar erger en de laatste tijd is het weer heel erg."

Volgens de klagers hebben ze in de Gasthuisstraat en, nog meer, in de Bekafstraat de laatste jaren af te rekenen met veel overlast. Zo is er, volgens hen, veel nachtlawaai, veel zwerfvuil, wordt er wild geplast en zijn er zelfs die er hun stoelgang achterlaten, zijn er vechtpartijen en moeten ze afrekenen met vandalisme.

Het wordt teveel 

“We kunnen deze toestanden  soms niet meer aan”, zegt Yvo Brasseur. “Het is hier al jaren zo dat we regelmatig wat overlast kennen, maar het is de laatste tijd een pak erger geworden.  Er is sinds enkele maanden een sterke toename merkbaar in het uitgaanspubliek van mensen die weinig gevoel voor burgerzin tonen.  Dat lijken vooral zeer jonge mensen, al zijn er ook oudere bij. Zo komen er hier in het donker, regelmatig tientallen tegelijk, urineren tegen de gevels in de Bekafstraat. Daar zijn ook meisjes bij die in groep achter een garage aan de Carrefour gaan plassen. Ook arbeiders in de straat (waar geen WC voor voorzien is) bezoeken die hoek overdag.”

Lees verder onder de foto. 

Het is hier al jaren zo dat we regelmatig wat overlast kennen, maar het is de laatste tijd een pak erger geworden

Yvo Brasseur
Bekafstraat
Zeker in de Bekafstraat ondervinden ze problemen

Feestje met sterke drank, lege flessen blijven liggen 

Volgens de mensen van het collectief zorgt vandalisme ervoor dat mensen regelmatig opgezadeld zitten met herstellingskosten.”Wagens worden bekrast, spiegels en ruitenwissers afgebroken en bloempotten stukgeslagen. De laatste maanden is het terug erg geworden met kapotgerukte dakgoten en -aflopen, een ingestampte deur, een stukgeslagen betonplaat, ingegooide raampjes, het is teveel om op te noemen.”  

Ook het zwerfvuil is, nog steeds volgens hem, toegenomen. “Groepjes verzamelen in de late namiddag met flessen wijn en zelfs sterke drank,  de lege flessen laten ze liggen, net als de verpakking van chips, sigaretten, frieten en ander vuil. Flessen en glazen worden ook stukgegooid. Ze smokkelen hun drank trouwens ook het café binnen.”

Waar de mensen van de buurt er het moeilijkst mee hebben is het nachtlawaai, zowel van de café’s als van de feestvierders. “Wij worden tijdens het weekeinde en bij evenementen vaak tot 4 á 5 uur ’s ochtends wakker gehouden,  op de duur wordt dit fysiek almaar moeilijker om dragen.

Al maatregelen genomen maar niet helpt blijkbaar echt 

Brasseur is al een poosje bezig met de situatie aan te klagen bij het stadsbestuur en de politie, er werden ook al maatregelen genomen om de hinder in te perken. Zo mogen nachtwinkels maar tot een bepaald uur sterke drank verkopen en de Bekafstraat werd afgesloten in de weekendavonden,  maar dat blijkt niet voldoende bij gebrek aan controle en bestraffing.  “Die afsluiting straft eigenlijk de omwonenden."”

Yvo vond lotgenoten en samen werd het Boze-Burger collectief opgericht, al gauw merkten ze dat ook andere wijken in de stad problemen ondervinden. “We roepen iedereen in Aarschot op om eventuele overlast in hun buurt te melden. Die meldingen blijven trouwens anoniem naar buiten toe.”

Een vertegenwoordiging van het collectief zal een overzicht van de problemen per wijk en per straat aan het stadsbestuur en politie bezorgen,  met de dringende vraag samen tot oplossingen te komen.  Er lijkt vooral een gebrek aan middelen voor de lokale politie,  die duidelijk doet
wat ze kan en zeker de waardering van het collectief geniet.

Lees meer over