Atheneum Kamsa ontvangt leerlingen uit zes Europese landen

Groepsfoto van de bijeenkomst in Portugal

Het Kamsa Atheneum in Aarschot krijgt vanaf maandag 6 februari leerlingen uit 6 verschillende Europese landen over de vloer. Het initiatief kadert in een internationale uitwisselingsweek (Erasmus+-project).

Leerkrachten en leerlingen uit de  zes Europese landen werken al sinds de coronacrisis intensief samen rond burgerschap, cultuur en kunst in Europa. Na bijeenkomsten in Portugal en Polen komen leerlingen van de zes scholen nu samen voor vijf leerrijke dagen in Aarschot.

“We vinden het als school belangrijk om in een internationale context te werken”, zegt directeur Isabelle Vanhoudt.

Verschillende leerkrachten zetten zich intensief in om dit project te begeleiden. Onder hen Vincent Stockx: “Eindtermen rond burgerschap en cultureel bewustzijn zijn niet altijd even makkelijk te bereiken. Onze school zet daarom in op levensecht leren, en levensechter dan een internationale uitwisseling, waarbij leerlingen oog in oog komen te staan met andere culturen en kunst, kan haast niet. Zo verblijven de buitenlandse leerlingen de eerste drie dagen in gastgezinnen en worden ze ondergedompeld in onze cultuur, er worden ook zoveel mogelijk leerlingen van onze school ij betrokken.”

De focus van de bijeenkomst ligt op twee thema’s, met name het trauma van oorlog en migratie. Er staan in dat kader bezoeken aan de martelaarssteden van de Eerste Wereldoorlog op het programma, waaronder Aarschot en Leuven. “Voor het tweede thema bezoeken we het Red Star Line Museum in Antwerpen.”

Maandag verwelkomt burgermeester van Aarschot Gwendolyn Rutten (Open Vld) de leerlingen en leerkrachten in het Capucienenklooster van Aarschot.

Meerdere workshops

“Doorheen de week staan er verschillende workshops op het programma waarin mensen die naar België migreerden vertellen waarom ze die stap ondernamen en welke moeilijkheden ze daar toen en ook vandaag nog bij ervaren. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld het bezoek aan het Europees Parlement in Brussel. Voertaal tijdens de uitwisseling is Engels. Alle leerlingen van de derde graad kregen de kans om zich in te schrijven voor één of meerdere activiteiten. Zo kunnen ze zonder verre reis of verplaatsing toch proeven van een uitwisselingsproject en leeftijdsgenoten uit alle hoeken van Europa ontmoeten”, luidt het verder bij de initiatiefnemers.

Afgelopen schooljaar gingen al delegaties van Atheneum Kamsa naar Alenquer in Portugal en Tuchow in Polen. Na Aarschot volgt in het voorjaar nog een bijeenkomst in Pécs in Hongarije. In oktober heeft de laatste uitwisseling in het Estse Pärnu plaats. Tussen de bijeenkomsten houden de leerlingen contact via een online platform.

Lees meer over