Aarschot verliest alweer een groot kunstenaar

Steven Tuerlinckx
Op 4 mei is Steven Tuerlinckx, bekend en begenadigd kunstenaar uit Aarschot, overleden. Steven behoorde tot de top van de ex-librismakers en stelde zowel in binnenland als buitenland tentoon. 

Aarschot verliest met Steven Tuerlinckx een begenadigd kunstenaar. Steven was lid van de grote familie Tuerlinckx die al decennia lang in Aarschot en omstreken hun naam verlenen aan drukkerijen. Die achtergrond is ook zichtbaar in zijn artistieke creaties. Steven zag het levenslicht te Aarschot op 11 juli 1929 en is na al die jaren volledig vergroeid met het Hageland. Zijn studies aan de Kunstdrukschool te Gent, de Tekenschool van Aarschot (de latere academie) en de Academie Antwerpen, waar hij het kunsttijdschrift  'Pijpkruid' uitgaf, vormden Steven tot een rasecht stielman in alle disciplines van het drukken. In 1957 trad hij in het huwelijk met Nele Thijs.

Tuelinckx beoefende met een bepaalde originaliteit de linosnede en de pentekening, evenzeer liet hij het abstract schilderij een voorname rol spelen. Tijdens de jaren zestig werkte hij aan een collectie ex-libris (een boekmerk, een kunstzinnige handtekening waarmee de bibliofiel zijn boeken herkenbaar maakt). Al snel behoorde Steven tot de top-tien van Belgische ex-librismakers.

Dankzij zijn contacten met andere kunstenaars uit heel Europa slaagde hij erin een rijke verzameling van ex-libris op te bouwen. 

Tentoonstellingen deed hij meerdere malen in groepsverband, 6 maal te Graz (Oostenrijk), Aarschot, Willebroek, Mechelen, Herselt, enzovoort. Op zijn eentje deed hij dit ook te Mechelen, Aarschot en Averbode.

Namens de redactie heel veel sterkte aan familie en vrienden.

Lees meer over