Aarschot lanceert Buck E

22 April 2022 | 09u59 | Gepost door redobra@telenet.be
Buck E project in Aarschot
In Aarschot gingen vijf lagere scholen op 22 april aan de slag met het proefproject Buck E. De stad wil met
dat platform duurzame mobiliteit stimuleren via een beloningsysteem.

De stad Aarschot heeft op vrijdag 22 april een primeur opgestart, namelijk Buck E voor het zich veilig en duurzaam begeven naar school.

“Met Buck E belonen we kinderen die met de fiets of te voet naar school gaan”, zegt schepen van Jeugd en Mobiliteit Stef Van Calster (N-VA). “Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing. Zo verdienen  ze digitale munten, die ze daarna kunnen omruilen bij een lokale handelaar of bij partners zoals het stedelijk zwembad”.

De stad wil met dit project allerlei doelen bereiken. “Door meer kinderen met de fiets of te voet naar school te laten gaan, zijn er ook minder auto’s in het straatbeeld. Zo creëren we meer veiligheid aan de schoolpoorten en verspreidt er zich minder CO2 in onze lucht. Daarnaast zorgt dit project er natuurlijk ook voor dat de kinderen meer gaan bewegen en hun munten lokaal gaan inruilen, wat de handel dan weer ten goede komt", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Proefproject in 5 scholen

"Momenteel nemen er vijf Aarschotse scholen deel aan het proefproject”, zegt schepen van Onderwijs Geert Schellens (Vooruit). “VBS Ourodenberg, BS Dol-fijn, BS Knipoog, VBS Langdorp en VBS Gijmel bijten de spits af. Nadien evalueren we het project en bekijken we wanneer de rest van de lagere scholen kan instappen.”

Lees meer over